A Wikimédia-projektcsalád

Innen: Wikimédia Magyarország
A lap korábbi változatát látod, amilyen Tgr (vitalap | szerkesztései) 2012. február 10., 20:14-kor történt szerkesztése után volt. (Wikipedia python library)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Wikimédia-projektcsalád

A Wikimédia Alapítvány (Wikimedia Foundation, Inc.) valamennyi nagyobb projektjét a szerkesztők közös együttműködése útján, a MediaWiki szoftver használatával fejlesztik. Minden közreműködésre és szerkesztésre a GNU Free Documentation License hatálya vonatkozik, ami azt jelenti, hogy tartalmuk szabadon felhasználható, szerkeszthető, másolható és forgalmazható a licenc korlátozásainak figyelembevételével. Az egyetlen kivétel ez alól a Wikihírek, melynek bizonyos kiadásaira a Creative Commons Jelöld Meg 2.5 rendelkezései érvényesek.

A Wikimédia Magyarország Egyesület célja a Wikimédia-projektcsalád fejlesztésének segítése, a kapcsolódó magyar és nemzetközi önszerveződő közösségek illetve közreműködők támogatása erőfeszítésükben, mellyel a világ minden embere számára elérhető szabad tudást hoznak létre.

Wikipédia

Wikipedia-logo.png

A Wikipédia szabadon hozzáférhető és szabadon szerkeszthető enciklopédia. Gyakorlatilag bárki, aki interneteléréssel rendelkezik, szabadon közreműködhet fejlesztésében úgy, hogy tartalmát semleges nézőpontból írt, megbízható forrással alátámasztott információkkal bővíti.

A Wikipédia 2001 januárjában indult, és jelenleg több mint 250 nyelven több mint tizenegy és félmillió szócikkel rendelkezik. A legnagyobb Wikipédia több mint két és félmillió szócikkel az angol nyelvű; ezt követi a német és a francia nyelvű változat hét- illetve nyolcszázezret meghaladó szócikkszámmal. Húsz másik nyelvi kiadás – köztük a magyar – rendelkezik 100 ezernél több, és több mint 150 másik nyelvi változat tartalmaz ezernél több szócikket. A 2003 júliusában indult magyar nyelvi változata nagyjából 110 ezer szócikkel rendelkezik.

A Wikipédia a lapjain folyó közösségi életről is ismert. A szerkesztői fiókok száma egyedül az angol Wikipédián meghaladja a 8 milliót. 2004-ben elnyerte a Webby Awardot a „Közösség”, valamint a Prix Ars Electronica Golden Nica-díját a „Digitális közösségek” kategóriában.

Néhány Wikipédia kiadói tevékenységet is folytat, illetve tervezi a projekt pillanatképeinek rendszeres megjelentetését. A német Wikipédia válogatott anyagát évente kétszer kiadják DVD-n, és a lengyel Wikipédia is jelentetett már meg DVD-t.

Wikiszótár

Wiktionary-logo.svg

A Wikiszótár célja egy szabad tartalmú, többnyelvű szótár létrehozása minden nyelven. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden nyelvi változat igyekszik valamennyi szót a lehető legtöbb nyelven feltüntetni és az ezekhez fűzött meghatározásokat saját nyelvén megadni. A Wikiszótár további célkitűzése szétfeszíteni a hagyományos szótárak kereteit: az alapjelentések meghatározása mellett szinonimákat, idegen nyelvi változatokat, hangos kiejtési útmutatókat, etimológiai magyarázatokat, szólásokat és közmondásokat, valamint idézeteket egyaránt feltüntet. A projekt 2002 decemberében indult, és 2008 novemberére már 170 nyelven több mint 4,6 millió bejegyzéssel rendelkezett. A legnagyobb nyelvi kiadás a francia, ezt követi az angol és a török. A francia és az angol változat egyenként több mint egymillió, a török több mint negyedmillió bejegyzést számlál. Összesen tíz nyelvi kiadás rendelkezik 100 ezernél több cikkel, és 65 másik kiadásnak van legalább ezer szócikke. A 2004 májusában indult magyar nyelvi változat több mint 90 ezer bejegyzéssel rendelkezik.

A Wikiszótár együttműködik a Wikimédia Commonsszal. Sok hangfájlt a Commonsra töltöttek fel, hogy a Wikiszótár és más projektek számára egyaránt elérhetővé tegyék az egyes szavak hangos kiejtési útmutatóját.

Wikiforrás

Wikisource-logo.svg

A Wikiforrás többnyelvű projektje 2003 novemberében indult, célja a szabad és nyílt tartalomként terjeszthető szövegek egybegyűjtése. Nem csupán arra nyújt kiváló lehetőséget, hogy klasszikus írásműveket, törvénytárakat és egyéb szabadon hozzáférhető tartalmakat hipertextként tároljunk, hanem egyúttal ezen szövegek lefordításának terepéül is szolgál. Kezdetben a forrásszövegek minden nyelven (a hébert kivéve) egy wikin kaptak helyet, mára azonban a Wikiforrásnak is számos nyelvi változata működik.

2008. novemberi adatok szerint a Wikiforrásban összesen több mint 450 ezer forrásszöveg található meg. A legnagyobb nyelvi változat az angol, ezt követi a francia, spanyol és a kínai. Az angol nyelvi változat 116 ezer, a francia 45 ezer, a spanyol változat 39 ezer művet tartalmaz. A 2006 júniusában indult magyar változat jelenleg kb. 6000 műhöz biztosít szabad hozzáférést.

Wikikönyvek

Wikibooks-logo.svg

A Wikikönyvek célja szabadon hozzáférhető elektronikus könyvek – köztük tankönyvek, nyelvkönyvek, kézikönyvek és jegyzetekkel ellátott, közkincsnek minősülő könyvek – gyűjteményének létrehozása. Célja mind a tanárok, mind a szervezett közép- vagy felsőfokú képzésben részt vevő, illetve autodidakta tanulók munkájának segítése.

A projekt 2003 júliusában indult és jelenleg 100 ezernél is több modult számlál 120 nyelven. 2008. novemberi adatok alapján a Wikikönyvek legnagyobb nyelvi változata az angol volt több mint 32 ezer modullal. Az angolt a német és a francia követi 12 ezer illetve 6 ezer modullal. A 2004 októberében indult magyar nyelvű Wikikönyvek 5000 moduljával az 5. legnagyobb nyelvi változat.

Wikidézet

Wikiquote-logo.svg

A Wikidézet híres emberek mondásainak, írásművek, beszédek és filmek idézeteinek, illetve más, szellemileg inspiráló szövegrészleteknek a gyűjteménye. Közmondások és szólások, emlékezetsegítő memoriterek és jelszavak egyaránt találhatóak a Wikidézetben.

A projekt 2003 júliusában indult; 2008 novemberében több mint 85 ezer oldalt tartalmazott több mint 80 nyelven. A legnagyobb Wikidézet az angol nyelvű több mint 16 ezer cikkel. Ezt az olasz és a német változatok követik 7800 illetve 7000 szócikkel. A 2004 októberében indult magyar nyelvi változat 750 szócikket tartalmaz.

Wikihírek

Wikinews-logo.svg

A Wikihírek projektje 2004 decemberében indult azzal a céllal, hogy széleskörű kitekintéssel tudósítson a világ híreiről. A hírek a világ minden tájáról származó szerkesztők együttműködése nyomán nyernek végső formát. A tudósítások között megtalálhatóak az elsőkézből származó riportok és interjúk, valamint más médiatermékek híranyagának összefoglalói is. Minden hírre és tudósításra egyaránt kötelező a semleges nézőpont.

A Wikihíreknek jelenleg két célja van: szabad tartalmú és hozzáférésű projektként alternatívát nyújtani a kereskedelmi híroldalakkal szemben; valamint garantálni, hogy cikkei, az azokban foglalt tények és adatok alapos ellenőrzésen mennek keresztül.

2008 novemberében 27 különböző nyelvű Wikihíreket tartottak számon, ezekben összesen több mint 68 ezer hír volt elérhető. A legnagyobb nyelvi változata az angol, több mint 13 ezer hírrel, ezt követi a lengyel és a német nyelvi változat 9 ezer illetve 8 ezer hírrel. Néhány nyelvi változatra, köztük a magyar vagy az angol Wikihírekre fel lehet iratkozni RSS csatornákon keresztül is. A 2008. május 28-án indult magyar nyelvű Wikihírek jelenleg közel 250 különböző hírről tudósít.

Wikiegyetem

Wikiversity-logo.svg

A Wikiegyetem egy tanulóközösségek számára létrehozott projekt tanulási segédletekkel, de kutatási célokra szintén felhasználható. Az angol és a német nyelvű Wikiegyetem, valamint egy többnyelvű koordinációs oldal 2006. augusztus 15-én indult Wikimédia-projektként, ekkor még bétaállapotban, azaz nyilvános tesztüzemmódban. Jelenleg 10 nyelvi változata van összesen közel 20 ezer tanulási segédletet és egyéb anyagot tartalmaz. Elnevezése ellenére a Wikiegyetem tartalma nem egyetemi szintű anyagokra korlátozódik, hanem nyitott minden tanulási szint és közösség felé. A fejlesztők továbbra is keresik a tanulást leghatékonyabban elősegítő módszerek kialakítását és beépítését a projektbe, de annyi már bizonyos, hogy a lehetséges metódusok a cselekvés általi tanulás (learning by doing), illetve a tapasztalaton alapuló tanulás (experiential learning) rendezőelvei köré szerveződnek.

Wikimédia Commons

Commons-logo.svg

A Wikimédia Commons 2004 szeptemberében indult el azzal a céllal, hogy olyan szabad hozzáférésű fényképek, ábrák, térképek, videók, animációk, zenék, hangzóanyagok, hangosszövegek és más médiafájlok tárhelyéül szolgáljon, amelyek az összes Wikimédia-projekt számára elérhetőek. A többnyelvű projekt aktív közreműködői mintegy tucatnyi nyelvet beszélnek.

A Wikimédia Commons növekedése rendkívül gyors: 2007 októberében az itt tárolt médiafájlok mennyisége elérte a kétmilliós nagyságrendet, kevesebb mint egy évvel az egymilliós határ átlépése után. 2008 novemberében a feltöltött médiaállományok száma meghaladta a 3,4 milliót. A Wikimédia Commons 2005 májusában elnyerte a Prix Ars Electronica 2005-ös különdíját „Digitális közösség” kategóriában.

A projektben két, közösségileg irányított rendszert dolgoztak ki a minőségi munkák kiemelésére. A kiemelt képek kategóriával a feltöltött anyag kiemelkedő minőségű képeit, a minőségi képek kategóriával a Wikimédia szerkesztői által készített, jó minőségű kompozíciókat ismerik el. A Wikimédia Commons 2006 óta rendezi meg az „Év képe” versenyt, melyen részt vehet a Wikimédia-projektek teljes közössége. „Találkozz fényképészeinkkel!” és „Találkozz illusztrátorainkkal!” címen két oldalt is szenteltek azoknak a tehetséges, esetenként professzionális közreműködőknek a bemutatkozására és válogatott képeiknek a bemutatására, akik úgy döntöttek, hogy alkotásaikat szabad licenc alatt töltik fel a Wikimédia Commons tárhelyére.

Wikispecies-logo.svg

Wikifajok

A Wikifajok egy nyílt, wikialapú projekt, melyet abból a célból hoztak létre, hogy a növény- és állatfajok teljes rendszertani adatbázisa egyetlen helyen elérhető legyen. A 2004. szeptember 14-én indult Wikifajokat kifejezetten a tudományos érdeklődésű felhasználók igényeire szabták. 2008 novemberében több mint 160 ezer bejegyzést tartalmazott. Ismertek különféle tervek arra, hogy a Wikifajok projektje együttműködjék a fejlesztés alatt álló Encyclopedia of Life oldalaival.

Kapcsolódó projekt – a MediaWiki

Mediawiki-logo.png

A MediaWiki egy GPL licenc alatt közreadott, szabadon használható wiki motor. A MediaWiki-szoftvert használja az összes Wikimédia-projekt, és olyan cégek is, mint a Novell, az Intel, a Gartner, az NVIDIA vagy a Linden Lab.

2005-ben a MediaWiki elnyerte a Trophées du Libre elnevezésű szervezet díját „Speciális PHP” kategóriában. 2007-ben a MediaWikit már rengeteg honlap és projekt használta világszerte, és közel másfélmilliószor töltötték le a SourceForge szoftverarchívumából.

További információkért látogass el a MediaWiki oldalaira, a róla szóló Wikipédia-szócikkre vagy a honlapjára!