„Adatvédelmi irányelvek” változatai közötti eltérés

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
(helyesírás, kisebb módosítások)
 
2. sor: 2. sor:
 
Ezen irányelvek kizárólag a Wikimédia Magyarország Egyesület adatkezelési szabályzatát hivatottak összefoglalni.  
 
Ezen irányelvek kizárólag a Wikimédia Magyarország Egyesület adatkezelési szabályzatát hivatottak összefoglalni.  
  
A Wikimédia Magyarország Egyesületnek semmilyen közvetlen hozzáférése nincs a magyar, vagy bármely más nyelvű Wikimedia projektek olvasása, vagy szerkesztése során keletkezett adatokhoz.
+
A Wikimédia Magyarország Egyesületnek semmilyen közvetlen hozzáférése nincsen a magyar vagy bármely más nyelvű Wikimédia-projektek olvasása vagy szerkesztése során keletkezett adatokhoz.
  
A Wikimedia projektek weboldalai, beleértve a magyar nyelvű Wikipédiát és társprojektjeit mind az amerikai (floridai) bejegyzésű, San Francisco-i székhelyű [[wmf:Home|Wikimedia Foundation Inc.]] kizárólagos tulajdonában állnak. Az ezeket kiszolgáló szerverek szintén kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban találhatóak. Az ezek olvasása, vagy szerkesztése során keletkező adatok felhasználásáról és védelméről szóló irányelvek a Wikimedia Foundation honlapján, [[wmf:Privacy policy|itt érhetőek el]] (nem hivatalos magyar fordításban: [[wmf:Adatvédelmi irányelv|Adatvédelmi irányelv]]), valamint általánosságban az amerikai törvényi előírások vonatkoznak rájuk.
+
A Wikimédia-projektek weboldalai, beleértve a magyar nyelvű Wikipédiát és társprojektjeit mind az amerikai (floridai) bejegyzésű, San Francisco-i székhelyű [[wmf:Home|Wikimedia Foundation Inc.]] kizárólagos tulajdonában állnak, az ezeket kiszolgáló adatszerverek szintén az Amerikai Egyesült Államokban találhatóak. Az ezek olvasása vagy szerkesztése során keletkező adatok felhasználásáról és védelméről szóló irányelvek a Wikimedia Foundation honlapján [[wmf:Privacy policy|érhetőek el]] (nem hivatalos magyar fordításban [[wmf:adatvédelmi irányelv|itt]]), valamint általánosságban az amerikai törvényi előírások vonatkoznak rájuk.
  
A Wikimédia Magyarország Egyesület saját működését ugyanakkor saját tulajdonú, magyarországi szerveréről biztosítja amihez saját honlappal is rendelkezik. Ezekre a mindenkori magyar előírások vonatkoznak. Ezeken az Egyesület kizárólag olyan adatokat gyűjt, kezel és tárol, ami kizárólag az Egyesület megfelelő működéséhez szükséges, illetve működése során keletkezik, vagy törvényben előírt kötelessége.
+
A Wikimédia Magyarország Egyesület saját működését ugyanakkor saját tulajdonú, magyarországi szerveréről biztosítja, melyre a mindenkori magyar előírások vonatkoznak. Ezeken az Egyesület kizárólag olyan adatokat gyűjt, kezel és tárol, ami kizárólag az Egyesület megfelelő működéséhez szükséges, illetve működése során keletkezik, vagy törvényben előírt kötelessége.
  
 
== Személyes adatok ==
 
== Személyes adatok ==
  
A személyes adatokhoz (e-mail cím, név, telefonszám, stb.) csak az arra jogosult önkéntesek, egyesületi tisztségviselők, vagy alkalmazottak férhetnek hozzá. Ezeket kizárólag a [[nem publikus adatok kezelésére vonatkozó irányelvek]] mentén kezelhetik, hacsak az adott személy nem hozza őket maga nyilvánosságra az Egyesülettel összefüggésben.
+
A személyes adatokhoz (e-mail cím, név, telefonszám stb.) csak az arra jogosult önkéntesek, egyesületi tisztségviselők vagy alkalmazottak férhetnek hozzá. Ezeket kizárólag a [[nem publikus adatok kezelésére vonatkozó irányelvek]] mentén kezelhetik, hacsak az adott személy nem hozza őket maga nyilvánosságra az Egyesülettel összefüggésben.
  
 
==Információ átadása harmadik félnek==
 
==Információ átadása harmadik félnek==
  
A Wikimédia Magyarország Egyesület nem ad át és nem ad el harmadik fél számára személyes adatokat, mint például e-mail címeket, kivéve ha az adott személy hozzájárul, vagy ha az Egyesületet törvény vagy bírósági felszólítás kötelezi az adatok átadására, vagy ha az feltétlenül szükséges az Egyesület vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez, vagy a szolgáltatás zavartalan működésének biztosításához.  
+
A Wikimédia Magyarország Egyesület nem ad át és nem ad el harmadik fél számára személyes adatokat, kivéve, ha az adott személy hozzájárul, vagy ha az Egyesületet törvény vagy bírósági felszólítás kötelezi az adatok átadására, vagy ha az feltétlenül szükséges az Egyesület vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez, vagy a szolgáltatás zavartalan működésének biztosításához.  
  
Amikor törvény, vagy bírósági felszólítás kötelezi ilyen információ átadására az Egyesület megpróbálja, amikor lehetséges, értesíteni az érintett személyt, vagy személyeket, kivéve ha az ilyen értesítést egy vonatkozó törvény megtiltja.
+
Amikor törvény vagy bírósági felszólítás kötelezi ilyen információ átadására, az Egyesület megpróbálja értesíteni az érintett személyt vagy személyeket, kivéve, ha az ilyen értesítést egy vonatkozó törvény megtiltja.
  
 
==Az adatok biztonsága==
 
==Az adatok biztonsága==
  
A Wikimédia Magyarország Egyesület nem vállal garanciát arra, hogy megvédi az általa tárolt adatokat a jogosulatlan hozzáférés ellen, ugyanakkor minden lehetőt megtesz annak érdekében, hogy ennek a kockázatát minimalizálja. Amennyiben ilyen történne, haladéktalanul megteszi a megfelelő jogi és egyéb szükséges lépéseket.
+
A Wikimédia Magyarország Egyesület nem vállal garanciát arra, hogy megvédi az általa tárolt adatokat a jogosulatlan hozzáférés ellen, ugyanakkor lehetőség szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek a kockázatát minimalizálja. Amennyiben ilyen történne, haladéktalanul megteszi a megfelelő jogi és egyéb szükséges lépéseket.
  
==Egyesületi weboldal, E-mail, levelezőlisták és IRC==
+
==Egyesületi weboldal, e-mail, levelezőlisták és IRC==
  
 
=== Egyesületi weboldal ===
 
=== Egyesületi weboldal ===
  
Az Egyesület weboldala (www.wikimedia.hu) olvasóinak és az egyéb internetes szolgáltatásait használóknak az IP-címét az ilyen szolgáltatásoknál szokásos módon naplózza. A naplót az Egyesület csak statisztikák készítésére, műszaki hibák és betörési kísérletek elhárítására használja. A benne lévő adatokat csak akkor adja ki, ha törvény írja elő, vagy ha az szükséges az Egyesület vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez, vagy a szolgáltatás zavartalan működésének biztosításához.
+
Az Egyesület, weboldala (www.wikimedia.hu) olvasóinak és az egyéb internetes szolgáltatásait használóknak az IP-címét az ilyen szolgáltatásoknál szokásos módon naplózza. A naplót az Egyesület csak statisztikák készítésére, műszaki hibák és betörési kísérletek elhárítására használja. A benne lévő adatokat csak akkor adja ki, ha törvény írja elő, vagy ha az szükséges az Egyesület vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez, vagy a szolgáltatás zavartalan működésének biztosításához.
  
 
===E-mail===
 
===E-mail===
Az egyesületi tagok e-mail címéhez – amennyiben másként nem rendelkeznek – csak a többi tag fér hozzá, egyéb adataikhoz csak az elnökség és a felügyelőbizottság, illetve azok az általuk kijelölt tagok, vagy alkalmazottak, akiknek a feladataik végzéséhez erre szüksége van.
 
  
Az „info”, a „permissions” és a „wm-hu” előtagú egyesületi e-mailcímekre küldött levelek automatikusan bekerülnek a Wikimedia Foundation önkéntesei által üzemeltetett [[m:OTRS|Open Ticket Request System]] (OTRS) nevű ügyfélszolgálati rendszerbe. Az ebbe bekerülő levelekre a Wikimedia Foundation mindenkor hatályos [[wmf:Privacy policy|adatvédelmi irányelvei]] vonatkoznak. Az ezekre küldött levelek nem nyilvánosak, azokhoz csak bizonyos OTRS önkéntesek férhetnek hozzá. Az ebben található személyes adatokat (beleértve magát az e-mail címet is) titkosan kezelik. A kezelők esetleg megbeszélhetik a levelek tartalmát más önkéntesekkel, vagy a Wikimédia Magyarország egyesület alkalmazottaival, elnökségével, tisztségviselőivel, hogy minél jobban és pontosabban tudjanak rájuk reagálni. Előfordulhat, hogy egyes, az elnökségnek, vagy egyes elnökségi tagoknak küldött levelek is bekerülnek ebbe a rendszerbe.
+
Az egyesületi tagok e-mail címéhez – amennyiben másként nem rendelkeznek – csak a többi tag fér hozzá, egyéb adataikhoz csak az elnökség és a felügyelőbizottság, illetve azok az általuk kijelölt tagok vagy alkalmazottak, akiknek a feladataik végzéséhez erre szüksége van.
 +
 
 +
Az „info-hu”, a „permissions-hu” és a „wm-hu” előtagú alapítványi e-mailcímekre küldött levelek automatikusan bekerülnek a Wikimedia Foundation önkéntesei által üzemeltetett [[m:OTRS|Open Ticket Request System]] (OTRS) nevű ügyfélszolgálati rendszerbe. Az ebbe bekerülő levelekre a Wikimedia Foundation mindenkor hatályos [[wmf:Privacy policy|adatvédelmi irányelvei]] vonatkoznak. Ezek a levelek nem nyilvánosak, azokhoz csak bizonyos OTRS-önkéntesek férhetnek hozzá. Az ebben található személyes adatokat (beleértve magát az e-mail címet is) titkosan kezelik. A kezelők esetleg megbeszélhetik a levelek tartalmát más önkéntesekkel, vagy a Wikimédia Magyarország Egyesület alkalmazottaival, elnökségével, tisztségviselőivel, hogy minél jobban és pontosabban tudjanak rájuk reagálni. Előfordulhat, hogy egyes, az elnökségnek vagy egyes elnökségi tagoknak küldött levelek is bekerülnek ebbe a rendszerbe.
  
 
===Levelezési listák===
 
===Levelezési listák===
  
A Wikimédia Magyarország Egyesület tagjai számára saját, zárt levelezőlistát tart fenn, amihez kizárólag a többi tag férhet hozzá. A lista archívuma szintén nem nyilvános. A lista tagjainak névsorához a lista adminisztrátorai férhetnek csak hozzá, akik maguk is tagjai az egyesületnek. A listára küldött levelet a lista összes tagja látni fogja, az abban szereplő személyes adatokkal (pl. e-mail cím) együtt.  
+
A Wikimédia Magyarország Egyesület tagjai számára saját, zárt levelezőlistát tart fenn, amihez kizárólag a többi tag férhet hozzá. A lista archívuma szintén nem nyilvános. A lista tagjainak névsorához a lista adminisztrátorai férhetnek csak hozzá, akik maguk is tagjai az egyesületnek. A listára küldött levelet a lista összes tagja látni fogja, az abban szereplő személyes adatokkal (pl. e-mail cím) együtt.
  
A listához hozzáférő természetes, vagy jogi személyek (az Egyesület, mint szervezet, illetve tagjai és bizonyos alkalmazottai) kizárólag a [[nem publikus adatok kezelésére vonatkozó irányelvek]] betartásával férhetnek csak hozzá, használhatják fel és kezelhetik az itt található személyes és egyéb jellegű adatokat.
+
A listához hozzáférő természetes vagy jogi személyek (az Egyesület, mint szervezet, illetve tagjai és bizonyos alkalmazottai) kizárólag a [[nem publikus adatok kezelésére vonatkozó irányelvek]] betartásával férhetnek csak hozzá, használhatják fel és kezelhetik az itt található személyes és egyéb jellegű adatokat.
  
 
===IRC===
 
===IRC===
Az [[m:IRC channels|IRC csatornák]] hivatalosan nem tartoznak a Wikimediához, így a Wikimédia Magyarországhoz sem. Aki belép egy IRC csatornára, annak az IP-címe látható lehet a többi ott tartózkodó számára. A naplófájlok nyilvánosságra hozhatóságával kapcsolatos szabályok csatornánként változnak.
+
Az [[m:IRC channels|IRC csatornák]] hivatalosan nem tartoznak a Wikimédiához, így a Wikimédia Magyarországhoz sem. Aki belép egy IRC-csatornára, annak az IP-címe látható lehet a többi ott tartózkodó számára. A naplófájlok nyilvánosságra hozhatóságával kapcsolatos szabályok csatornánként változnak.

A lap jelenlegi, 2015. március 22., 17:36-kori változata

Szervezeti és működési szabályzat
Adatok, adatkezelés
Elnökség és alkalmazottak
Egyéb

Ezen irányelvek kizárólag a Wikimédia Magyarország Egyesület adatkezelési szabályzatát hivatottak összefoglalni.

A Wikimédia Magyarország Egyesületnek semmilyen közvetlen hozzáférése nincsen a magyar vagy bármely más nyelvű Wikimédia-projektek olvasása vagy szerkesztése során keletkezett adatokhoz.

A Wikimédia-projektek weboldalai, beleértve a magyar nyelvű Wikipédiát és társprojektjeit mind az amerikai (floridai) bejegyzésű, San Francisco-i székhelyű Wikimedia Foundation Inc. kizárólagos tulajdonában állnak, az ezeket kiszolgáló adatszerverek szintén az Amerikai Egyesült Államokban találhatóak. Az ezek olvasása vagy szerkesztése során keletkező adatok felhasználásáról és védelméről szóló irányelvek a Wikimedia Foundation honlapján érhetőek el (nem hivatalos magyar fordításban itt), valamint általánosságban az amerikai törvényi előírások vonatkoznak rájuk.

A Wikimédia Magyarország Egyesület saját működését ugyanakkor saját tulajdonú, magyarországi szerveréről biztosítja, melyre a mindenkori magyar előírások vonatkoznak. Ezeken az Egyesület kizárólag olyan adatokat gyűjt, kezel és tárol, ami kizárólag az Egyesület megfelelő működéséhez szükséges, illetve működése során keletkezik, vagy törvényben előírt kötelessége.

Személyes adatok

A személyes adatokhoz (e-mail cím, név, telefonszám stb.) csak az arra jogosult önkéntesek, egyesületi tisztségviselők vagy alkalmazottak férhetnek hozzá. Ezeket kizárólag a nem publikus adatok kezelésére vonatkozó irányelvek mentén kezelhetik, hacsak az adott személy nem hozza őket maga nyilvánosságra az Egyesülettel összefüggésben.

Információ átadása harmadik félnek

A Wikimédia Magyarország Egyesület nem ad át és nem ad el harmadik fél számára személyes adatokat, kivéve, ha az adott személy hozzájárul, vagy ha az Egyesületet törvény vagy bírósági felszólítás kötelezi az adatok átadására, vagy ha az feltétlenül szükséges az Egyesület vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez, vagy a szolgáltatás zavartalan működésének biztosításához.

Amikor törvény vagy bírósági felszólítás kötelezi ilyen információ átadására, az Egyesület megpróbálja értesíteni az érintett személyt vagy személyeket, kivéve, ha az ilyen értesítést egy vonatkozó törvény megtiltja.

Az adatok biztonsága

A Wikimédia Magyarország Egyesület nem vállal garanciát arra, hogy megvédi az általa tárolt adatokat a jogosulatlan hozzáférés ellen, ugyanakkor lehetőség szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek a kockázatát minimalizálja. Amennyiben ilyen történne, haladéktalanul megteszi a megfelelő jogi és egyéb szükséges lépéseket.

Egyesületi weboldal, e-mail, levelezőlisták és IRC

Egyesületi weboldal

Az Egyesület, weboldala (www.wikimedia.hu) olvasóinak és az egyéb internetes szolgáltatásait használóknak az IP-címét az ilyen szolgáltatásoknál szokásos módon naplózza. A naplót az Egyesület csak statisztikák készítésére, műszaki hibák és betörési kísérletek elhárítására használja. A benne lévő adatokat csak akkor adja ki, ha törvény írja elő, vagy ha az szükséges az Egyesület vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez, vagy a szolgáltatás zavartalan működésének biztosításához.

E-mail

Az egyesületi tagok e-mail címéhez – amennyiben másként nem rendelkeznek – csak a többi tag fér hozzá, egyéb adataikhoz csak az elnökség és a felügyelőbizottság, illetve azok az általuk kijelölt tagok vagy alkalmazottak, akiknek a feladataik végzéséhez erre szüksége van.

Az „info-hu”, a „permissions-hu” és a „wm-hu” előtagú alapítványi e-mailcímekre küldött levelek automatikusan bekerülnek a Wikimedia Foundation önkéntesei által üzemeltetett Open Ticket Request System (OTRS) nevű ügyfélszolgálati rendszerbe. Az ebbe bekerülő levelekre a Wikimedia Foundation mindenkor hatályos adatvédelmi irányelvei vonatkoznak. Ezek a levelek nem nyilvánosak, azokhoz csak bizonyos OTRS-önkéntesek férhetnek hozzá. Az ebben található személyes adatokat (beleértve magát az e-mail címet is) titkosan kezelik. A kezelők esetleg megbeszélhetik a levelek tartalmát más önkéntesekkel, vagy a Wikimédia Magyarország Egyesület alkalmazottaival, elnökségével, tisztségviselőivel, hogy minél jobban és pontosabban tudjanak rájuk reagálni. Előfordulhat, hogy egyes, az elnökségnek vagy egyes elnökségi tagoknak küldött levelek is bekerülnek ebbe a rendszerbe.

Levelezési listák

A Wikimédia Magyarország Egyesület tagjai számára saját, zárt levelezőlistát tart fenn, amihez kizárólag a többi tag férhet hozzá. A lista archívuma szintén nem nyilvános. A lista tagjainak névsorához a lista adminisztrátorai férhetnek csak hozzá, akik maguk is tagjai az egyesületnek. A listára küldött levelet a lista összes tagja látni fogja, az abban szereplő személyes adatokkal (pl. e-mail cím) együtt.

A listához hozzáférő természetes vagy jogi személyek (az Egyesület, mint szervezet, illetve tagjai és bizonyos alkalmazottai) kizárólag a nem publikus adatok kezelésére vonatkozó irányelvek betartásával férhetnek csak hozzá, használhatják fel és kezelhetik az itt található személyes és egyéb jellegű adatokat.

IRC

Az IRC csatornák hivatalosan nem tartoznak a Wikimédiához, így a Wikimédia Magyarországhoz sem. Aki belép egy IRC-csatornára, annak az IP-címe látható lehet a többi ott tartózkodó számára. A naplófájlok nyilvánosságra hozhatóságával kapcsolatos szabályok csatornánként változnak.