Gyakori kérdések

Innen: Wikimédia Magyarország
A lap korábbi változatát látod, amilyen Tgr (vitalap | szerkesztései) 2012. február 10., 20:20-kor történt szerkesztése után volt. (Wikipedia python library)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Miért van szükség egyesületre?

Az önkéntes, lazán koordinált működés, ami a Wikipédia egyik nagy erőssége, bizonyos szituációkban hátrányt is jelenthet. Ahogy a projekt nő, egyre több az olyan lehetőség, amivel nem tud élni, mert nincs tőkéje, nincs jogi személyisége, senki nem jogosult a képviseletére. Ezt a hiányt próbálja az egyesület pótolni.

Az egyesület lesz a Wikipédia főszerkesztősége?

Az egyesületnek semmiféle fennhatósága nem lesz a Wikipédia (vagy bármelyik másik projekt) felett, és közvetlenül nem is foglalkozik vele, csak a Wikipédiával foglalkozó emberek (szerkesztők, kutatók, olvasók) támogatása révén.

Mivel foglalkozik akkor?

Szinte bármivel, ami pénzt vagy nagyobb szervezettséget igényel: például konferenciákat rendezhet, finanszírozhatja a szoftver fejlesztését, vagy megszervezheti a Wikipédia kiadását könyv alakban.

Az egyesület a Wikimédia Alapítvány (WMF) helyi szervezete lesz?

A Wikimédia Magyarország Egyesület egy ún. chapter-megállapodás keretében együttműködik a WMF-fel. Vállalja a WMF céljainak támogatását, és megkapja a védjegyeinek használati jogát, de mindkét szervezet megőrzi függetlenségét.

Mi az a chapter?

A chapter szót a Merriam-Webster szótár egy szervezet helyi fiókjaként definiálja, a valóságban azonban a WMF esetében önálló szervezetek hálózatát kell elképzelni, amelyek egyetértenek az Alapítvány fő célkitűzésében, a szabad tudás eljuttatásában minden emberhez, és ezen célért tevékenykednek a maguk földrajzi területén. A társszervezetek hálózatot alkotnak, az Alapítvánnyal kötött szerződés alapján használhatják annak védjegyeit és nevét nonprofit céljaik eléréséhez, és lehetőségeikhez képest támogatják az Alapítvány és projektjei működését, fennmaradását és fejlődését. Az Alapítvány kuratóriumába két tagot a chapterek választanak.

Miért Wikimédia Magyarország?

Az Alapítvány az egységes névhasználat érdekében meghatározza, hogy a vele chapter-szerződést kötő szervezetek nevének Wikimedia [országnév] alakúnak kell lennie.

Akkor most Wikimedia vagy Wikimédia?

A Wikimédia Alapítvány arculati okokból ragaszkodik hozzá, hogy az ő védjegyét tartalmazó logókon "Wikimedia" álljon, így került az egyesület logójába Wikimedia, nevébe pedig Wikimédia.

Miért egyesület, miért nem alapítvány?

A magyar jogban az alapítvány inkább arra való, hogy egy kezdettől meglévő vagyon felhasználását felügyelje, az egyesület inkább arra, hogy egy csoport azonos célért dolgozó ember munkájának jogi keretet adjon. A mi céljainknak a második felel meg jobban.

Nem kell majd az egyesületnek folyton bíróságra járkálnia a Wikipédia hibái miatt?

Az egyesület és a Wikipédia egymástól teljesen független; a Wikipédiához való hozzáférést továbbra is a Wikimédia Alapítvány szolgáltatja, és az ezzel kapcsolatos felelősségéből semmit sem ruház át a magyar egyesületre. Más Wikimédia-chapterek tapasztalatai alapján előfordul néha, hogy beperelik a helyi egyesületet, de ritkán, és a bíróságok nagyon gyorsan elvetik az ilyen pereket.

Az adományok leírhatóak az adóból?

A cégek a társasági adóalapjukból vonhatják le adományaik 100%-át (a cég bevételének max. 20%-át), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb után kell adózniuk. A magánszemélyek adományai esetén a személyi jövedelemadóból írható le az adomány összegének 30%-a (de legfeljebb 50 ezer Ft). Tartós (legalább 4 éves, szerződésben rögzített) adományozás esetén az első teljesítést követő évtől ezen a jogcímen adott adomány további adókedvezményre jogosít: cégek esetén az adományok 120%-a, magánszemélyek esetén az adományok 35%-a érvényesíthető kedvezményként.

Lehetek én is tag?

Ha egyetértesz az Egyesület alapszabályban foglalt céljaival, akkor csak 4000 Ft-ra (ha diák vagy nyugdíjas vagy, 2000 Ft-ra) van szükséged, hogy tag lehess. Számítunk Rád!