Kelet-ázsiai szócikkíró verseny

Innen: Wikimédia Magyarország
A lap korábbi változatát látod, amilyen Samat (vitalap | szerkesztései) 2016. április 3., 21:50-kor történt szerkesztése után volt. (Kelet-Ázsiai verseny)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sajtóközlemény, 2014. január 29.

A Wikimédia Magyarország Egyesület kelet-ázsiai szócikkíró versenyt hirdet 2014. február 1. és február 28. között.

A versenyben bárki részt vehet, aki a kijelölt időszakban a Wikipédián kelet-ázsiai témájú (Kína, Tajvan, Hongkong, Észak-Korea, Dél-Korea, Japán) szócikket hoz létre; a legjobbakat héttagú zsűri választja ki. A bírák között lesz Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője, valamint Tokaji Zsolt sinológus.

A fődíj kategóriánként változó, a legjobb koreai témájú szócikk jutalma egy tablet, a legjobb kínai témájúé egy e-könyv-olvasó, a legjobb japáné pedig egy digitális fényképezőgép lesz. Ezen felül a kiemelkedően teljesítő szerkesztők wikipédiás ajándéktárgyakat kapnak, valamint a Quattrocento Kiadó felajánlásaként ázsiai témájú könyveket tartalmazó csomagok is gazdára lelnek majd. Jelentkezni a címen lehet.

A Wikipédia bárki által szerkeszthető, ingyenes és reklámmentes internetes enciklopédia, amelynek tartalma szabadon felhasználható; célja az emberi tudás hozzáférhetővé tétele mindenki számára.

A wikipédiás versenyeknek nagy hagyománya van, a 2012-ben megrendezett szépirodalmi versenyen például több mint 120 új szócikk született.

Az idei verseny célja, hogy az itthon kevésbé ismert, de egyre népszerűbb ázsiai kultúra terén is minőségi cikkekkel gyarapodjon a Wikipédia.

A Wikipédiáról

A Wikipédia többnyelvű internetes enciklopédia, amelyet az olvasói írnak, és a tartalmát bárki szabadon felhasználhatja. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett. Mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik; a világ ötödik legnagyobb weboldal-családját alkotják, amit naponta több millió olvasó használ. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Magyar változata 2003-ban indult el a hu.wikipedia.org címen, jelenleg közel 240 ezer szócikkével a második legnagyobb magyar lexikon. Az oldalt egy nonprofit alapítvány üzemelteti, amely adományokból tartja fenn magát; reklámokat a Wikipédia egyáltalán nem tartalmaz.

A Wikimédia Magyarország Egyesületről

A Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú szervezet, amelynek célja az egyetemes emberi tudás terjedésének elősegítése. Tevékenységét az amerikai Wikimédia Alapítvány magyarországi társszervezeteként elsődlegesen a Wikipédia és társoldalai népszerűsítésén, fejlesztésén, és a szerkesztői közösségük támogatásán keresztül fejti ki.

Képek és ábrák

Kapcsolat

  • Rózsa Dávid, elnökségi tag – rozsa.david(kukac)wikimedia.hu
  • Tóth Andrea, irodavezető – toth.andrea(kukac)wikimedia.hu, +36 20 233 1772
  • [Elérhetőség Kapcsolatfelvétel a Wikimédia Magyarország Egyesülettel]
  • Magyar Wikipédia a Facebookon