Tájékoztató személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásáról

Innen: Wikimédia Magyarország
A lap korábbi változatát látod, amilyen Samat (vitalap | szerkesztései) 2018. február 14., 23:52-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Nyilatkozat beküldése: frissítés a NAV honlapja alapján)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyomtatható EGYSZA-minta (személyes adatok nélkül)

Magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként is lehetősége van személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlására egyesületünk közhasznú céljai javára.


A rendelkező nyilatkozaton feltüntetendő adószámunk: 18264973-1-43

Nyilatkozat beküldése

Nyilatkozatát az alábbi módok egyikén juttathatja el az állami adóhatóságnak (NAV):

  1. a személyi jövedelemadó-bevallás részeként,
  2. az e-szja felületen az online kitöltő program segítségével,
  3. a 17EGYSZA jelű nyomtatványon,
  4. a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként.

A nyilatkozat adóhatósághoz való eljuttatására a következő lehetőségek vannak:

  1. elektronikusan az ügyfélkapun (új nevén Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartás, KÜNY) keresztül,
  2. postai úton,
  3. a NAV ügyfélszolgálatain személyesen eljárva.

A postai út vagy a személyes átadás választása esetén a nyilatkozatot lezárt borítékba kell elhelyezni úgy, hogy a lezárt borítékon a leragasztás helyén, továbbá a kísérőjegyzéken rajta legyen az aláírása.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatója továbbra is összegyűjtheti az Ön 1 %-os nyilatkozatát.

Személyes adatok

A rendelkező nyilatkozat adótitoknak minősül. Az 1%-ot felajánlókról az egyesület csak abban az esetben kap az adóhatóságtól személyes információt (név, postai vagy e-mail cím), amennyiben azok az „EGYSZA” lapon feltüntetésre kerülnek és az erre vonatkozó hozzájárulás az adóbevalláson megtörténik. Az egyesületnek csak az ilyen felajánlások esetén van lehetősége pl. köszönőlevelet kiküldeni vagy az 1%-os felajánlások felhasználásáról tájékoztatást nyújtani. Amennyiben a rendelkező nyilatkozatában Ön úgy dönt, hogy nevét és postai vagy e-mail címét az megosztja velünk, kérjük, ne felejtse el adatait megadni és a hozzájárulásra vonatkozó részt („Hozzájárulok, hogy nevemet és postai, illetve elektronikus levelezési címemet az általam megjelölt első kedvezményezetti körbe tartozó szervezettel (civil kedvezményezett) közöljék.”) bejelölni a nyilatkozat kitöltése során. A megadott személyes adatokat az egyesület az adatvédelmi irányelveivel összhangban, kizárólag a közhasznú tevékenységével kapcsolatban történő kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használja fel, és bizalmasan, legfeljebb öt évig kezeli.

Határidők

  • egyéni vállalkozók és őstermelők számára február 27. az adóbevallás határideje, de az 1%-ra vonatkozó nyilatkozatot ettől függetlenül is, május 22-ig elküldhetik a NAV számára (ha korábban nem nyilatkoztak róla);
  • magánszemély munkavállalói adómegállapítása esetén a kitöltött nyilatkozatot május 10-ig kell átadni a munkáltató számára;
  • magánszemély önálló adóbevallása esetén a kitöltött nyilatkozatot május 22-ig kell az adóhatóság számára elküldeni.

Érvénytelen a nyilatkozat, ha több rendelkező nyilatkozatot is beküld vagy késve küldi be azt.

Hivatalos tájékoztatók és nyomtatványok a NAV weboldalán