Tízmillió szabad kép a Wikipédia testvéroldalán

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sajtóközlemény, 2011. április 16.

A Wikimédia Commons, a Wikipédia képekkel foglalkozó testvéroldala elérte a tízmilliomodik feltöltött képet. A Wikimédia Commons egy bárki által szabadon felhasználható képeket gyűjtő weboldal, amely a Wikipédia képeinek tárolására jött létre, de bármilyen ismeretterjesztő célú képet, videót vagy hangfelvételt is befogad. Az oldalt jelenleg havonta mintegy 400 millióan látogatják, képeinek száma évente körülbelül egymillióval gyarapodik. A képek a Wikipédia szövegéhez hasonlóan a forrás megjelölésével szabadon használhatóak, és az oldalt szerkesztő önkéntesek legjobb tudásuk szerint ellenőrzik minden feltöltött kép jogtisztaságát. Emellett számos más módon is próbálja az oldalt a szerkesztőközösség az illusztrációt keresők számára hasznossá tenni: a képekhez tartozó leírásokat számos nyelvre lefordítják, kategorizálják és földrajzi koordinátákkal látják el őket, kiemelik a legjobbakat, a régi fényképeket digitálisan feljavítják, az arra alkalmas képeket vektorgrafikává alakítják.

A Wikimédia Commons képei bármely, a Wikipédia szoftverét használó wikin elérhetőek, és a koordinátákkal ellátottak megjelennek a Google Maps oldalain is. Az oldalra feltöltött összes kép szabadon felhasználható, így a képek alatt található feltételek alapján a forrás és szerző megjelölésével színesíthetik mindenki blogját, honlapját és minden egyéb kiadványát.

A Wikimédia Commons gyors növekedéséhez hozzájárult, hogy az elmúlt években számos nagy múzeum és archívum döntött úgy, hogy a képeik oda feltöltve lényegesen több látogatóhoz jutnak el, mintha csak a saját weboldalukon szerepelnének; 2008 végén a Bundesarchiv adott át 100 000, a 19-20. századi német történelemmel kapcsolatos archív képet, majd néhány hónappal később a Deutsche Fotothek további 250 ezret, 2009 őszén a holland Tropenmuseum töltött fel 40 000, a holland telepesek által alapított Suriname kultúráját bemutató fényképet. A közelmúltban a Nagy-Britannia és Írország tájait bemutató Geograph projekt szolgáltatott közel kétmillió képet.

Damokos Bence, a Wikimédia Magyarország Egyesület alelnöke az alkalom kapcsán kiemelte: „A Wikimedia Commonson található tartalmakat világszerte havonta közel négyszázmillióan látják a Commons és a Wikipédia több száz különböző nyelvű kiadásaiban, ezért nagyon fontos, hogy a magyar kulturális örökség is képviselve legyen, melyben nagy szerepe van a hazai múzeumoknak, könyvtáraknak és egyéb kulturális intézményeknek.”

Kapcsolat

A Wikimédia Magyarország Egyesületről

A Wikimédia Magyarország Egyesület 2008-ban alakult közhasznú szervezet, amelynek célja a Wikipédia nevű szabadon szerkeszthető internetes enciklopédia és társprojektjeinek támogatása, az egyetemes tudás terjesztésének elősegítése.

Tevékenységét a kaliforniai székhelyű Wikimédia Alapítvány magyarországi társszervezeteként elsődlegesen a Wikipédia és társoldalai népszerűsítésével, fejlesztésével, és a szerkesztői közösségek támogatásával fejti ki.

Képek és ábrák

További információk