A Wikimédia-projektcsalád

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikimedia logo family.png

A Wikimédia Alapítvány (Wikimedia Foundation, Inc.) valamennyi nagyobb projektjét a szerkesztők közös együttműködése útján, a MediaWiki szoftver használatával fejlesztik. Minden közreműködésre és szerkesztésre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 hatálya vonatkozik, ami azt jelenti, hogy tartalmuk szabadon felhasználható, szerkeszthető, másolható és forgalmazható a licenc korlátozásainak figyelembevételével. Az egyetlen kivétel ez alól a Wikihírek, melyre a Creative Commons Jelöld meg! 2.5 licenc rendelkezései érvényesek.

A Wikimédia Magyarország Egyesület célja a Wikimédia-projektcsalád fejlesztésének segítése, a kapcsolódó magyar és nemzetközi önszerveződő közösségek illetve közreműködők támogatása erőfeszítésükben, mellyel a világ minden embere számára elérhető szabad tudást hoznak létre.

Wikipédia

Wikipedia-logo.png

A Wikipédia szabadon hozzáférhető és szabadon szerkeszthető enciklopédia. Gyakorlatilag bárki, aki interneteléréssel rendelkezik, szabadon közreműködhet fejlesztésében úgy, hogy tartalmát semleges nézőpontból írt, megbízható forrással alátámasztott információkkal bővíti.

A Wikipédia 2001 januárjában indult, és jelenleg több mint 250 nyelven több mint huszonegy millió szócikkel rendelkezik. A legnagyobb Wikipédia közel négymillió szócikkel az angol nyelvű; ezt követi a német és a francia nyelvű változat 1,4 illetve 1,2 milliós szócikkszámmal. Negyven nyelvi kiadás – köztük a magyar – rendelkezik 100 ezernél több, és több mint 210 nyelvi változat tartalmaz ezernél több szócikket. A 2003 júliusában indult magyar nyelvi változata nagyjából 210 ezer szócikkel rendelkezik.

A Wikipédia a lapjain folyó közösségi életről is ismert. A szerkesztői fiókok száma egyedül az angol Wikipédián meghaladja a 16 milliót. 2004-ben elnyerte a Webby Awardot a „Közösség”, valamint a Prix Ars Electronica Golden Nica-díját a „Digitális közösségek” kategóriában.

Néhány Wikipédia kiadói tevékenységet is folytat, illetve tervezi a projekt pillanatképeinek rendszeres megjelentetését. A német Wikipédia válogatott anyagát évente kétszer kiadják DVD-n, és a lengyel Wikipédia is jelentetett már meg DVD-t.

Wikiszótár

Wiktionary-logo.svg

A Wikiszótár célja egy szabad tartalmú, többnyelvű szótár létrehozása minden nyelven. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden nyelvi változat igyekszik valamennyi szót a lehető legtöbb nyelven feltüntetni és az ezekhez fűzött meghatározásokat saját nyelvén megadni. A Wikiszótár további célkitűzése szétfeszíteni a hagyományos szótárak kereteit: az alapjelentések meghatározása mellett szinonimákat, idegen nyelvi változatokat, hangos kiejtési útmutatókat, etimológiai magyarázatokat, szólásokat és közmondásokat, valamint idézeteket egyaránt feltüntet. A projekt 2002 decemberében indult, és 2012 elejére már 170 nyelven több mint 13,4 millió bejegyzéssel rendelkezett. A két legnagyobb nyelvi kiadás az angol és a francia, őket követi a malagas (madagaszkári) és a kínai. Az angol változat közel 3 millió, a francia 2,2 millió, a malagas és a kínai több mint egymillió bejegyzést számlál. Huszonöt nyelvi kiadás rendelkezik 100 ezernél több cikkel, és 100 kiadásnak van legalább ezer szócikke. A 2004 májusában indult magyar nyelvi változat több mint 180 ezer bejegyzéssel rendelkezik.

A Wikiszótár együttműködik a Wikimédia Commonsszal: sok hangfájlt a Commonsra töltöttek fel, hogy a Wikiszótár és más projektek számára egyaránt elérhetővé tegyék az egyes szavak hangos kiejtési útmutatóját.

Wikiforrás

Wikisource-logo.svg

A Wikiforrás többnyelvű projekt 2003 novemberében indult, célja a szabad és nyílt tartalomként terjeszthető szövegek egybegyűjtése. Nem csupán arra nyújt kiváló lehetőséget, hogy klasszikus írásműveket, törvénytárakat és egyéb szabadon hozzáférhető tartalmakat hipertextként tároljunk, hanem egyúttal ezen szövegek lefordításának terepéül is szolgál. Kezdetben a forrásszövegek minden nyelven (a hébert kivéve) egy wikin kaptak helyet, mára azonban a Wikiforrásnak is számos nyelvi változata működik.

A 2012. februári adatok szerint a Wikiforrásban összesen több mint 1,3 millió forrásszöveg található meg. A legnagyobb nyelvi változat az angol, ezt követi a francia, orosz és a kínai. Az angol nyelvi változat 280 ezer, a francia 200 ezer, az orosz változat 165 ezer, a kínai 105 ezer művet tartalmaz. A 2006 júniusában indult magyar változat jelenleg kb. húszezer műhöz biztosít szabad hozzáférést.

Wikikönyvek

Wikibooks-logo.svg

A Wikikönyvek célja szabadon hozzáférhető elektronikus könyvek – köztük tankönyvek, nyelvkönyvek, kézikönyvek és jegyzetekkel ellátott, közkincsnek minősülő könyvek – gyűjteményének létrehozása. Célja mind a tanárok, mind a szervezett közép- vagy felsőfokú képzésben részt vevő, illetve autodidakta tanulók munkájának segítése.

A projekt 2003 júliusában indult és jelenleg 150 ezernél is több modult számlál 120 nyelven. 2012. februári adatok alapján a Wikikönyvek legnagyobb nyelvi változata az angol volt több mint 40 ezer modullal. Az angolt a német és a francia nyelvi változat követi 19 ezer illetve 11 ezer modullal. A 2004 októberében indult magyar nyelvű Wikikönyvek 10 ezer moduljával a 4. legnagyobb nyelvi változat.

Wikidézet

Wikiquote-logo.svg

A Wikidézet híres emberek mondásainak, írásművek, beszédek és filmek idézeteinek, illetve más, szellemileg inspiráló szövegrészleteknek a gyűjteménye. Közmondások és szólások, emlékezetsegítő memoriterek és jelszavak egyaránt találhatóak a Wikidézetben.

A projekt 2003 júliusában indult; 2012 februárjában kb. 140 ezer oldalt tartalmazott több mint 80 nyelven. A legnagyobb Wikidézet az angol nyelvű közel 21 ezer cikkel. Ezt a lengyel és az olasz változatok követik 17 ezer illetve 14 ezer szócikkel. A 2004 októberében indult magyar nyelvi változat kb. 1300 szócikket tartalmaz.

Wikihírek

Wikinews-logo.svg

A Wikihírek projektje 2004 decemberében indult azzal a céllal, hogy széleskörű kitekintéssel tudósítson a világ híreiről. A hírek a világ minden tájáról származó szerkesztők együttműködése nyomán nyernek végső formát. A tudósítások között megtalálhatóak az első kézből származó riportok és interjúk, valamint más médiatermékek híranyagának összefoglalói is. Minden hírre és tudósításra egyaránt kötelező a semleges nézőpont.

A Wikihíreknek jelenleg két célja van: szabad tartalmú és hozzáférésű projektként alternatívát nyújtani a kereskedelmi híroldalakkal szemben; valamint garantálni, hogy cikkei, az azokban foglalt tények és adatok alapos ellenőrzésen menjenek keresztül.

2012 februárjában 33 különböző nyelvű Wikihíreket tartottak számon, ezekben összesen 180 ezer hír volt elérhető. A legnagyobb nyelvi változata a szerb, több mint 70 ezer hírrel, ezt követi az angol, a lengyel, a német és a francia nyelvi változat 19 ezer, 12 ezer illetve 11-11 ezer hírrel. Néhány nyelvi változatra, köztük az angol Wikihírekre fel lehet iratkozni RSS-csatornákon keresztül is. A 2008. május 28-án indult magyar nyelvű Wikihírek közel 800 különböző hírről tudósított, majd 2011 májusában a szerkesztői közösség döntése alapján bezárták.

Wikiegyetem

Wikiversity-logo.svg

A Wikiegyetem egy tanulóközösségek számára létrehozott projekt tanulási segédletekkel, de kutatási célokra szintén felhasználható. Az angol és a német nyelvű Wikiegyetem, valamint egy többnyelvű koordinációs oldal 2006. augusztus 15-én indult Wikimédia-projektként, ekkor még bétaállapotban, azaz nyilvános tesztüzemmódban. Jelenleg 14 nyelvi változata van összesen közel 41 ezer tanulási segédletet és egyéb oktatási anyagot tartalmaz. Elnevezése ellenére a Wikiegyetem tartalma nem egyetemi szintű anyagokra korlátozódik, hanem nyitott minden tanulási szint és közösség felé. A fejlesztők továbbra is keresik a tanulást leghatékonyabban elősegítő módszerek kialakítását és beépítését a projektbe, de annyi már bizonyos, hogy a lehetséges metódusok a cselekvés általi tanulás (learning by doing), illetve a tapasztalaton alapuló tanulás (experiential learning) rendezőelvei köré szerveződnek. A tervezett magyar nyelvű változat jelenleg még indulás előtti bétaállapotban található.

Wikimédia Commons

Commons-logo.svg

A Wikimédia Commons 2004 szeptemberében indult el azzal a céllal, hogy olyan szabadon felhasználható fényképek, ábrák, térképek, videók, animációk, zenék, hangzóanyagok, hangosszövegek és más médiafájlok tárhelyéül szolgáljon, amelyek az összes Wikimédia-projekt számára elérhetőek. A többnyelvű projekt aktív közreműködői mintegy tucatnyi nyelvet beszélnek.

A Wikimédia Commons növekedése rendkívül gyors: kevesebb mint egy évvel az egymilliós határ átlépése után 2007 októberében az itt tárolt médiafájlok mennyisége elérte a kétmilliót, 2009 szeptemberében az 5 milliót, majd 2011 áprilisára a 10 milliót is. 2012 februárjában a feltöltött médiaállományok száma meghaladta a 12,2 milliót. A Wikimédia Commons 2005 májusában elnyerte a Prix Ars Electronica 2005-ös különdíját „Digitális közösség” kategóriában.

A projektben két, közösségileg irányított rendszert dolgoztak ki a minőségi munkák kiemelésére. A kiemelt képek kategóriával a feltöltött anyag kiemelkedő minőségű képeit, a minőségi képek kategóriával a Wikimédia szerkesztői által készített, jó minőségű kompozíciókat ismerik el. A Wikimédia Commons 2006 óta rendezi meg az „Év képe” versenyt, melyen részt vehet a Wikimédia-projektek teljes közössége. „Találkozz fényképészeinkkel!” és „Találkozz illusztrátorainkkal!” címen két oldalt is szenteltek azoknak a tehetséges, esetenként professzionális közreműködőknek a bemutatkozására és válogatott képeiknek a bemutatására, akik úgy döntöttek, hogy alkotásaikat szabad licenc alatt töltik fel a Wikimédia Commons tárhelyére.


Wikispecies-logo.svg

Wikifajok

A Wikifajok egy nyílt, wikialapú projekt, melyet abból a célból hoztak létre, hogy a növény- és állatfajok teljes rendszertani adatbázisa egyetlen helyen elérhető legyen. A 2004. szeptember 14-én indult Wikifajokat kifejezetten a tudományos érdeklődésű felhasználók igényeire szabták. 2012 februárjában több mint 315 ezer bejegyzést tartalmazott. Ismertek különféle tervek arra, hogy a Wikifajok projektje együttműködjék a fejlesztés alatt álló Encyclopedia of Life oldalaival.

MediaWiki

Mediawiki-logo.png

A MediaWiki egy GPL licenc alatt közreadott, szabadon használható wikimotor. A MediaWiki szoftvert használja az összes Wikimédia-projekt, és olyan cégek is, mint a Novell, az Intel, a Gartner, az NVIDIA vagy a Linden Lab.

2005-ben a MediaWiki elnyerte a Trophées du Libre elnevezésű szervezet díját „Speciális PHP” kategóriában. 2012-ben a MediaWikit már rengeteg honlap és projekt használja világszerte, és több milliószor töltötték le a SourceForge szoftverarchívumából.

További információkért látogass el a róla szóló Wikipédia-szócikkre vagy a honlapjára!