A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közös fotópályázatot hirdet

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sajtóközlemény, 2013. szeptember 6.

Wiki Loves Monuments

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, amelynek hazai partnere idén az MNV Zrt. A pályázat célja az állami tulajdonban található műemlékek megörökítése, kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint a képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése. A nemzetközi pályázatot támogatja többek között az Europa Nostra, az International National Trusts Organisation (INTO), valamint az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) is.

Pályázat

A fotópályázatra pályaművet nyújthat be bármely természetes személy, aki a kiírók által létrehozott hazai műemlékvédelmi listából kiválasztott objektumról készít digitális formátumú fényképet. A pályázatban való részvételhez a fényképeket a Wikimédia Commons médiagyűjtő oldalra a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! vagy a Creative Commons Nevezd meg! szabad licenc alatt kell feltöltetni. A műemlékek sorát képezi az épületek mellett a Duna folyam, a hidak és a rakpartok egy része is, de az ország minden részében található olyan műemlék, ami részt vesz a pályázatban.

Pályázni csak saját készítésű képpel lehet. A fotó nem tartalmazhat képre írt karaktereket (pl. dátumot, szerzői megnevezést), keretet vagy vízjelet, és nem módosítható olyan mértékben, aminek hatására a kép jelentős módon eltér eredeti tárgyától. Egy pályázó több pályaművel is pályázhat. A pályázaton való részvétel díjmentes. A képek értékelésénél elsődleges szempont a kép tárgyának objektív bemutatása. Olyan fotókat várnak a kiírók, ahol a valósághoz hűen, minél kevesebb zavaró tényezővel és minél jobb minőségben ábrázolják a műemlékeket.

Díjazás

A hazai pályázat esetén a legjobbnak ítélt 20 kép szerzőjét díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország Egyesület és az MNV Zrt., a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó nemzeti társaságokkal együttműködve. A 10 legjobbnak ítélt kép továbbításra kerül a nemzetközi zsűri részére, ami az így beérkező legjobb műemlékfotók közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 500-50 euróig terjedő, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzeti pályázat díjkiosztója várhatóan decemberben első felében kerül megrendezésre.

Kapcsolat

A pályázati kiírás a következő címen érhető el: http://wikilovesmonuments.hu/contest.php

Kapcsolat, további információ: Mészöly Tamás, wlm(kukac)wikimedia.hu