A világ legnagyobb fotópályázatának magyar győztesei

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sajtóközlemény, 2013. november 6.

Wiki Loves Monuments

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, melynek célja az országos műemlékek megörökítése, nemzeti kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése. A verseny 2011-ben elnyerte a legnagyobb fotópályázatnak járó Guinness-rekordot, majd 2012-ben saját rekordját is megdöntötte. A fotópályázatot a Wikimédia szervezi, hazai partnere idén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A 2013-as pályázatra szeptember hónap folyamán 12 ezer fotós közel 370 ezer, műemlékről készített képet küldött be a világ 52 országából, ebből több mint 140 fotós közel 3500 képe magyarországi műemléket mutat be. A pályázatra feltöltött képek elérhetőek a Wikimédia Commonsban is, mely a Wikipédia és társprojektjei közös médiagyűjteménye; sokuk a velük kapcsolatos Wikipédia-szócikkeket fogja illusztrálni.

A hazai zsűri 10 döntős képet továbbküldött a nemzetközi fordulóba, ahol egy nemzetközi zsűri a pályázatban részt vevő országok döntős műemlékfotói közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 50–500 eurós, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzetközi zsűri döntése december első felében lesz ismert.

A nemzetközi fordulóba továbbjutott magyarországi műemlékfotók

A nemzetközi díjakon túl a hazai pályázat esetén a pályázatra beküldött képei alapján a legjobbnak ítélt 20 szerzőt díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország Egyesület és az MNV Zrt., a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó nemzeti társaságokkal együttműködve. A beérkezett pályaműveket 3 tagú zsűri értékelte: dr. Halasi Tibor, az MNV Zrt. Igazgatóságának elnöke, Hack Róbert, a Lechner Lajos Tudásközpont fotóművésze, valamint Mészöly Tamás a Wikimédia Magyarország Egyesület képviseletében.

A hazai pályázat díjazottjai

A nemzeti pályázat 20 kiválasztott nyertes szerzője:

 1. RHerczeg
 2. Németh Tibor
 3. CintuHUN
 4. Kontár Csaba Attila
 5. Thaler Tamás
 6. Follett
 7. Krischneider Péter
 8. Odorvari
 9. Taál István
 10. Belaballo
 11. Tóth-Piusz István
 12. OliverHuber
 13. EtelkaCsilla
 14. Kriccs
 15. Szvitek Péter
 16. Varius
 17. Alaposfoto
 18. Veres Dalma
 19. Gabor Dvornik
 20. Texaner

A pályázatra legtöbb műemlékről érvényes képet beküldő pályázók különdíjban részesülnek:

 1. Thaler Tamás
 2. Varius
 3. EtelkaCsilla
 4. Lóránd Péter
 5. Texaner

A pályázatra legtöbb, nem állami tulajdonú műemlékről képet beküldő pályázó szintén különdíjban részesül:

 1. Traumrune

Az érdeklődők megtekinthetik a döntős és díjazott képek galériáját, valamint az összes, pályázatra beküldött hazai képet is.

A nemzeti pályázat díjkiosztójára december 6-án kerül sor az MNV Zrt. székházában, melyre a díjazottakon kívül a versenyben részt vevő valamennyi fotós meghívást kap.

A fotópályázat weboldala: http://wikilovesmonuments.hu/