Megalakult a Wikimédia Magyarország Egyesület

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az egyesület logója

2008. november 24-én a Fővárosi Bíróság nyilvántartásba vette a Wikimédia Magyarország Egyesületet, és azt közhasznú szervezetté minősítette.

Az egyesület célja az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, valamint az ahhoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása. Támogatja a szabadon szerkeszthető és szabadon felhasználható tartalmú tudásgyűjtemények létrehozását és működtetését, az így összegyűlt tudás terjesztését és a közreműködni szándékozók képzését.

A Wikimédia Magyarország Egyesület a huszadik a Wikipédiát és számos más hasonló projektet üzemeltető Wikimédia Alapítvány helyi társszervezetei közül; tevékenysége elsősorban a Wikimedia Foundation által üzemeltetett wikikre irányul. Az egyesület a Wikipédiában közreműködő önkéntes szerkesztők egy csoportjának kezdeményezésére jött létre. Tagjai vagy támogatói közé várja mindazokat, akik a maguk módján hozzá kívánnak járulni céljai eléréséhez.

A Wikipédiáról

A Wikipédia szabad enciklopédia célja az emberiség tudásának szabadon felhasználható formában való összegyűjtése. A tartalom bővítéséhez egy internetkapcsolat birtokában bárki hozzájárulhat, az így létrejött szöveg pedig szabad licenc alá kerül: bárki felhasználhatja a saját céljaira, amennyiben vállalja, hogy hasonlóképpen szabad licenc alatt teszi közzé.

A Wikipédia 2001-ben indult, jelenleg mintegy 250 nyelven több mint tízmillió szócikket tartalmaz, weboldala a világ tíz legolvasottabbja közé tartozik. Az angol nyelvű Wikipédia két és félmillió szócikkével az emberiség eddigi történetének legnagyobb enciklopédiája; a 2003-ban indult magyar Wikipédia a közelmúltban érte el a százezer szócikket, a magyar internetezők körében körülbelül a huszadik legolvasottabb magyar weboldal.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikimédia Alapítvány (Wikimedia Foundation, Inc.) floridai székhelyű nonprofit szervezet. Az alapítvány nyílt tartalmú, wiki-alapú projekteket tart fenn és fejleszt, melyek teljes tartalmát ingyenesen bárki rendelkezésére bocsátja, így kívánva elérni a szabad tudás eljuttatását minden ember számára. Tevékenységi körébe tartozik a Wikipédia és számos más hasonló projekt szervereinek üzemeltetése és az ott használt wiki-szoftver fejlesztése.

Kapcsolat

E-mail: wm-hu@wikimedia.org

További anyagok