Sablon:Felhívások/Samat

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikipédia angol nyelvű változata éppen most lesz tíz esztendős, a magyar nyelvű változat nyáron volt hét. A magyar nyelvű Wikipédiát mára havonta több mint másfél millió ember olvassa, a tíz leglátogatottabb magyar weboldal egyike. Sokan használják tájékozódásra, kezdve a gyerekektől az idős korosztályig. Sok diák innen tanul, készül a vizsgájára vagy segítségével készíti a házidolgozatát. A Wikipédia mára a világ legnagyobb enciklopédikus gyűjteményévé, tudástárává, az oktatási rendszer részévé és a világ egyik legfontosabb információforrássá vált. Ez nem kis felelősséget jelent.

A Wikimédia Magyarország közhasznú társadalmi szervezet, melyet azért hoztunk létre, hogy elősegítsük a szabadon szerkeszthető és felhasználható magyar nyelvű tudástárak minőségi fejlődését, megbízhatóságuk növekedését, támogassuk fejlesztésüket és segítsük az ezeket létrehozó lelkes, önkéntes szerkesztői közösségeket.

A Wikipédia csak egy azon projektek közül, amit összességében Wikimédia-projektcsaládnak hívunk. Az általunk támogatott oldalak közé tartozik többek között a Wikimédia Commons médiatár, a szabad forrásanyagokat bemutató Wikiforrás, a Wikidézet idézetgyűjtemény, a Wikiszótár értelmező- és többnyelvű szótár, valamint a szabad, nyílt tartalmú könyvek lelőhelye, a Wikikönyvek.

Célunk az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, s az így összegyűlt tudáshoz a lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása. Ezen belül különösen fontosnak tartjuk az ismeretek magyar nyelvű bemutatását, a magyar kulturális örökség megőrzését és a magyar vonatkozású tartalmak idegen nyelvű ismertetését. Véleményem szerint Magyarország, a magyar kultúra és tudomány népszerűsítésének egyik igen hatékony eszköze, ha a velük kapcsolatos ismeretek megjelennek a világhálón a világ legkülönbözőbb nyelvein, olyan oldalakon, amiket milliók látogatnak nap mint nap.

Céljaink megvalósítása érdekében teszünk is. Hogy mit tudunk megvalósítani a következő évben, az tőled is függ. Ha egyetértesz céljainkkal, jó dolognak tartod, amiért dolgozunk, lehetőségeidhez mérten segítsd megvalósításukat! Adományoddal hozzájárulhatsz egy olyan világ születéséhez, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez.

Köszönettel:

Mészöly Tamás

Wikipédia-szerkesztő, a Wikimédia Magyarország alapító tagja és első ügyvezető alelnöke